KUCHARZ

Branżowa szkoła I stopnia – kucharz

Dziś odwiedziliśmy „Mafii Sushi” w Krotoszynie p. Dawida Kaczmarka, gdzie praktykę zawodową odbywa nasz uczeń kształcący się w zawodzie kucharz. 🥗🥢🍤👨‍🍳

➡️Naszego ucznia zastaliśmy podczas przyrządzania sałatki z łososiem pod nadzorem szefa kuchni. W kuchni serwującej sushi dominuje kolor, a serwowane potrawy wzbudzają zachwyt. Czuć pasję tworzenia i miłość do gotowania. W pracy kucharza najistotniejszy jest zmysł smaku i węchu oraz zmysł estetyczny i poczucie elegancji – tego wszystkiego z pewnością nasz uczeń doświadcza.

➡️ Kucharz to osoba, która przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery. Często bywa tak, że to nie lokal, ale konkretny kucharz przyciąga klientów.

➡️Profesjonalny kucharz to znakomity rzemieślnik, ale także prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne.

➡️Kucharz pracujący na stanowisku szefa kuchni kieruje zespołem ludzi pracujących w kuchni. Jego zadaniem jest zapewnienie sprawnej organizacji funkcjonowania kuchni oraz odpowiedniej jakości podawanych potraw.

➡️ Kucharz może być zatrudniony w restauracjach, hotelach, barach. Wraz z rozwojem usług gastronomicznych wielu kucharzy trafia do zajęć związanych z cateringiem. Jako szef kuchni kucharz może być odpowiedzialny za zespół pracowników i większy nacisk położyć na zarządzanie.

Post Author: zspzduny

Dodaj komentarz