Gastronomia w ZSP

Jednym z kierunków w Zespole Szkół Ponadpodstawowych w Zdunach jest technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie mają możliwość zdobywania umiejętności w nowej pracowni gastronomicznej, którą szkoła pozyskała w ramach projektu „Dobre kształcenie zawodowe miarą sukcesu”.

Technik żywienia i usług gastronomicznych to zawód, który łączy w sobie umiejętności kucharza, doradcy żywieniowego i organizatora usług gastronomicznych dlatego cieszy się ogromną popularnością i zapotrzebowaniem na rynku pracy. W ZSP w Zdunach zajęcia prowadzone na pracowni są nie tylko przygotowaniem do poszczególnych kwalifikacji ale również ciekawym doświadczeniem. Młodzież ma bowiem możliwość poznawania tradycyjnych, polskich potraw ale również wypieków mi.in. pierników w okresie bożonarodzeniowym, tradycyjnych rogali świetomarcińskich ale również pączków czy chruścików na „tłusty czwartek”.

Szkoła dba również o to, aby uczniowie zdobywali dodatkowe kompetencje podczas kursów czy też szkoleń. Jednym z takich kursów jakie odbywały się w szkole był kurs kelnerski i kurs baristy prowadzone przez Galicyjską Szkołę Smaku z Krakowa, podczas których uczniowie poznawali tajniki parzenia kawy oraz sposoby podawania potraw i napojów. Każde nowe doświadczenie a także otrzymany certyfikat wzbogaca portfolio ucznia i zapewnia lepszy start na rynku pracy. Warto również wspomnieć o spotkaniu jakie miało miejsce w ZSP w Zdunach, gdzie pokaz gotowania dla uczniów przeprowadził pan Marcin Pondel właściciel Restauracji Pasja w Zdunach. Uczniowie poznali zupełnie inną kuchnię, zadziwiające jest jak z niewielkiej ilości produktów można „wyczarować” tak pyszne i wartościowe dania.

Uczniowie poznając tajniki kuchni zarówno tradycyjnej, jak i nowoczesnej stają się wartościowym i wszechstronnym na rynku pracy.

RB

Post Author: zspzduny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *